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50年前の輪島塗りで祝うお正月/1.1.17 Break First of New years.

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Happy New year.


First day of January. My family came back for spend the time at here my house. We cerebrate to Families Happy, Healthy each other at this new year too. This is Breakfirst for New years /First day of January that traditional New Year's Japanese cuisine.

For example,Many japanese House wives used to start cooking for new years menu at 30 or 31 of December.Then We go shopping at 29,30 of December to buy these menus stuff.Because, Japanese House wives dose not need to cook 2 or 3days during holiday for new year.

And each meal has meaning for wish great happy for Family.For example,We eat roots of lotus. It has many holes. if you see that hole. it like a you can see your future crealy. it meaning good luck for your future.and.. we eat salty/dry eggs of herring. it has meaning is Descendants prosperity.

Many kind of menu of new year has meaning for new year meal. We eat them for wish to Descendants prosperity and healthy and happy of our family.


And also We use special dish for New years menu. For example, This soup wooden dish and 3 squear boxes are 50years ago's one. so traditional WAJIMA NURI. There are many processes called "Wajima Paint/輪島塗り", such as vessels painted with lacquer and heavy boxes.
http://www.city.wajima.ishikawa.jp/art/home_e_u.htm It is the traditional craft arts traditionally passed down to Japan. In my house, I will use these dishes in the New Year and take a celebrated New Year's meal with these.



今では御節を作るといっても、子供達が食べる物だけに成ってしまいました
お正月は日本で迎えます
息子や娘の所望の絶対必須のメニューは、毎年、去年100歳で他界した彼らの曽祖母直伝の「蓮根のきんぴら」

きんぴらとはいえ、砂糖はほとんど使わず、お出汁で少し煮含めて、ごま油と塩と数滴のお醤油を中華鍋の鍋肌から回し入れて、勢い良く混ぜ、ほんのり焦げた匂いがしたらできあがり。蓮根の甘みだけと持ち味だけでとっても美味しい一品に

御節と、子供たちの運動会のお弁当のメニューがほとんど同じなのが笑えるけれど、
誰も食べないもの作っても無駄になるだけと、いつしか彼らが喜ぶものだけに
一年に一度彼らが外から帰宅するのを待ちながら紅白片目で見ながら(時には歌いながら)作るのが私の一番大きな年中行事

お重箱と、お雑煮の器は、祖母の買い揃えた「輪島塗り」。
実家の建て替えと同時に屋根裏で長い間使われずにしまわれていたのを桐箱ごともらってきました

不思議と、良い器でご飯を頂くと、豊かな気持ちでご飯を頂いてるのに気づきます
私が小さい頃は、従兄弟や叔父叔母が正月に集い、賑やかに過ごしたことが思い出されます
そして必ず輪島の器でお雑煮をいただいたものでした 

ウェブサイトを調べると同じ図柄の重箱がまだ作られているようで、今でも2段で50万円していました
汁椀は一つ5万円ほど 10脚あるので・・・

今度帰国したら、他の木箱の分も数えてみましょうおそらく小さめの汁椀も20脚くらいありそうです

漆の食器は、低温度で洗ったら、人肌ほどのぬるま湯でよくすすぎ、水が十分切れるのを待って
柔らかいネルの布巾で丁寧に拭いて、和紙に包んでまた木箱へ

また来年の年末ね


こうやって、皆が集まるシーンで使うことによって、
世界に誇れる美しい日本の伝統工芸の器を子供達にも少しでも興味を持ってもらえて
彼らもまた、次世代に託して行ってもらえたらなと思います






by jelize-rose | 2017-01-30 12:10 | ■ 日 本 生 活

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by Mamico Jelize Rose
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